تحصیل در ترکیه
ترکیه به دلیل رشد صنعتی بالا و برخوداری از دانشگاه و امکانات تحصیلی بی نظیر، در سالهای اخیر گامهای بزرگی برداشته است تا خود را به عنوان یک مقصد تحصیلی مناسب، و نه تنها توریستی، برای دانشجویان خارج از کشور قرار دهد. ترکیه با داشتن ۱۰۴ دانشگاه دولتی و ۶۲ دانشگاه خصوصی، یکی از مقصدهای برتر دانشجویان بینالمللی بوده، که تنها در سال ۲۰۱۸ پذیرای ۱۲۰ هزار دانشجوی بینالمللی بوده است. یکی از مهمترین دلایلی که ممکن است هر دانشجویی را به ادامهی تحصیل در ترکیه ترغیب کند، سیستم آموزش عالی کشور ترکیه میباشد که مطابق استاندارد اروپا عمل میکند. این امر بدین معنی است که هماکنون امکان نقل و انتقال دانشجویی از دانشگاههای ترکیه به سایر دانشگاههای ترکیه و بلعکس امکان پذیر خواهد بود. علاوه براین، دانشگاههای ترکیه به جهت رقابت هر چه بیشتر با سایر دانشگاههای اروپایی و جذب دانشجویان خارجی، بسیاری از رشتههای مختلف خود را به زبانهای خارجی دیگر نیز ارائه میدهند. از طرف دیگر همانطور که میدانید بحشی از کشور ترکیه در اروپا و بخش دیگر آن در آسیا واقع شده است و بنابراین معمولا ترکیه به عنوان پلی که شرق و غرب را به هم متصل میکند، شناخته میشود. از این رو بسیاری از تجارتهای بزرگ در ترکیه نیز شعبهای جدید افتتاح میکنند. بنابراین با ادامهی تحصیل در ترکیه میتوان در محیطی چند فرهنگی کسب تجربه کرد و البته این تجربیات در یافتن شغلی مناسب در ترکیه و یا اروپا و پس از فارغالتحصیلی قطعا تاثیرگذار خواهند بود. هزینههای معیشتی و شهریههای پایین نیز دلیل دیگری است که دانشجویان ترکیه را جهت ادامه تحصیل انتخاب میکنند. با آسپیان همراه باشید تا از آخرین اطلاعات در خصوص ادامه تحصیل در ترکیه آگاه شوید.

نظام آموزشی ترکیه
نظام آموزشی در ترکیه را میتوان به دو گروه رسمی و غیر رسمی تقسیم کرد. نظام رسمی در واقع همان مدرسه بوده که برای تمامی دانشآموزان ترکیه اجباری و رایگان میباشد. تحصیلات عالی ترکیه شامل مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکترا میباشد. به طور کلی در ترکیه بیش از ۲۰۰ دانشگاه و موسسات آموزشی عالی وجود دارد که اکثر این دانشگاهها دولتی بوده و بنابراین از طرف دولت تامین مالی میشوند. دانشگاههای ترکیه، چه خصوصی و چه دولتی از سیستم بولونیا Bologna Process پیروی میکنند. بنابراین تمامی مدارک اخذ شده از موسسات آموزش عالی معتبر ترکیه،در سراسر اروپا معتبر بوده و نقل و انتقال دانشجویان بسیار تسهیل شده است. علاوه بر این، واحدهای گذرانده شده در دانشگاههای ترکیه قابلیت معادل سازی در دیگر دانشگاههای اروپا را نیز دارا میباشند. این نکته برای آن دسته از دانشجویانی که پس از چند ترم تحصیل، تصمیم به تغییر رشته و یا دانشگاه میگیرند بسیار حیاتی است.
تمامی سیستم دانشگاهی ترکیه تحت نظارت دو نهاد ملی قرار دارد:
هماکنون ۱۰ دانشگاه ترکیه در لیست دانشگاههای برتر جهان قرار دارند. این نکته از این حیث که نظام آموزش عالی در ترکیه بسیار جوان است بسیار جالب است. در واقع تا سال ۱۹۷۰ تنها ۸ دانشگاه در ترکیه وجود داشت.
سال تحصیلی در ترکیه مبتنی بر دو ترم است و از اکتبر تا ژوئن برگزار میشود. مقطع لیسانس در ترکیه معمولا ۴ سال و برای ۸ ترم طول خواهد کشید. رشتههای ارائه شده برای این مقطع بسیار متنوع بوده و دانشجویان میتوانند در رشتههایی مانند مدیریت، پزشکی، دندان پزشکی و اقتصاد به تحصیل بپردازند. با این وجود رشتههای مهندسی، دندان پزشکی و دام پزشکی ۵ سال و رشتهی پزشکی ۶ سال در دانشگاههای ترکیه به طول خواهد انجامید. مدرک کارشناسی ارشد و دیپلم مهندسی عالی، پس از دو سال تحصیل فراتر از مقطع کارشناسی ارشد اعطا میشود و نیاز به ارائه و دفاع از پایان نامه دارد و هر دو مدرک معادل مدرک کارشناسی ارشد در نظر گرفته میشوند. مدرک دکتری یا دکترا نیاز به تحصیل دو تا چهار سال فراتر از دوره کارشناسی ارشد و ارائه ی پایان نامهی دکترا دارد.
پس از فارغ التحصیلی، دانشجویان خارجی میتوانند به عنوان محقق یا کارمند در دانشگاهها، به ویژه دانشگاههایی که رشتههایی را آموزش میدهند که به زبان انگلیسی تدریس میشوند، فرصتهای شغلی پیدا کنند. دانشجویان ترک و دانشجویان خارجی با داشتن مهارت و سطح خوب در زبان ترکی فرصتهای شغلی مناسب در صنایع دیگر را نیز پیدا میکنند.
پیش از اینکه به نکات دیگر در خصوص تحصیل در ترکیه مانند بورسیههای تحصیلی، هزینههای تحصیل و شرایط تحصیل به زبان انگلیسی، بپردازیم بهتر است به آزمون سراسری یوس Yös ترکیه بیشتر آشنا شوید.
آزمون Yös ترکیه
اولین قدم جهت اخذ پذیرش از دانشگاههای ترکیه گذراندن آزمون یوس میباشد. آزمونهای یوس Yös مانند کنکور در ایران به صورت سراسری و سالانه در کشور ترکیه و در ۱۷ کشور دیگر برگزار میشود. لازم به ذکر است که این آزمون برای دانشجویان خارجی و توسط هر دانشگاه به صورت اختصاصی طراحی شده است. بنابراین اگر شما دو تابعیتی بوده و تابعیت ترکیه را داشته باشید نمیتوانید در این آزمون شرکت کنید. اگرچه برخی از دانشگاههای ترکیه نمرات کسب شده در این آزمون و از دانشگاهی دیگر را نیز قبول میکنند. اکثر دانشگاههای ترکیه یک دورهی یک سالهی آمادگی آزمون و زبان انگلیسی نیز برگزار میکنند.
بخش اول این آزمون شامل ۸۰ سوال میباشد که از این ۸۰ سوال معمولا ۴۵ سوال هوش IQ و ۳۵ سوال ریاضی (و گاهی اوقات ۵ سوال هندسه) وجود دارد. بخش دوم آزمون یوس مربوط به زبان مورد تحصیل متقاضی میباشد. بنابراین اگر شما از ابتدا زبان انگلیسی را انتخاب کردهاید موظف به پاسخ دادن به سوالات زبان ترکی نخواهید بود. همچنین اگر شما متقاضی تحصیل به زبان انگلیسی هستید و دارای مدرک زبان بینالمللی هستید نیز دیگر نیازی به پاسخ دادن به سوالات زبان انگلیسی نخواهید بود. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمونهای سالهای قبل میتوان اینگونه نتیجه گرفت که سوالات هوش و ریاضی این آزمون برای دانشآموزان ایرانی سخت نخواهد بود. علاوه بر این همواره نمونه سوالات آزمونهای قبلی به صورت آنلاین در دسترس متقاضیان قرار دارد. سوالات این آزمون به زبانهای ترکی، انگلیسی، آلمانی، فرانسه، روسی و گاها فارسی نیز طراحی میشوند. هر متقاضی با توجه به درخواست اولیهی خود در سایت امتحان یوس، دفترچهی سوالات خود را به زبانی که انتخاب کرده است دریافت میکند. سوالات آزمون یوس ۵ گزینهای بوده و معمولا نمرهی منفی برای جوابهای نادرست وجود ندارد. گرچه بعضی از دانشگاهها نمرهی منفی را برای جوابهای نادرست در نظر میگیرند. لازم به ذکر است که آزمون یوس عمدتا ۱۳۵ دقیقه طول کشیده و تا دو سال معتبر خواهد بود. اکثر دانشگاههای ترکیه یک دورهی یک سالهی آمادگی آزمون و زبان انگلیسی نیز برگزار میکنند.
اولین شرط جهت شرکت در آزمون یوس داشتن دیپلم دبیرستان میباشد. در ادامه به مراحل ثبت نام برای این آزمون خواهیم پرداخت.
ابتدا متقاضی باید در سایت رسمی این آزمون به این نشانی یک حساب کاربری با یک آدرس ایمیل معتبر بسازند. در این مرحله متقاضی بایستی فرم درخواست آزمون را تکمیل کرده و اسکنی از پاسپورت خود را ضمیمه فرم درخواست آزمون بکند. در فرم درخواست آزمون، متقاضی بایستی شهر برگزار کنندهی آزمون را نیز انتخاب کند. اگر حساب شما به درستی ساخته شده باشد و حساب کاربری به درستی ثبت شده باشد، متقاضی ایمیل تاییدیه را دریافت خواهد کرد. معمولا در ایمیل تاییدیه لینکی جهت ثبت نام در سایت دانشگاه برای شما ارسال شده است. در ادامه باید فرم دیگر را در سایت دانشگاه بدون هیچ جای خالی تکمیل و ارسال کنید. در ادامه برای شما لینکی جهت پرداخت هزینهی آزمون ارسال خواهد شد. پس از واریز مبلغ درخواستی، باید فیش آن را اسکن و ارسال کنید. پس از اعمال مراحل ذکر شده، شما تنها بایستی منتظر ایمیل تاییدیهای باشید که در آن تاریخ و ساعت دقیق آزمون برای شما ارسال خواهد شد.
+ برای آشنایی بیشتر با آزمون یوس اینجا کلیک کنید
انواع موسسات آموزش عالی در ترکیه
مؤسسات آموزش عالی در ترکیه شامل دانشگاهها، دانشکدهها، انستیتوها، مدارس آموزش عالی، هنرستانها، آموزشگاههای حرفهای آموزش عالی و مراکز تحقیقاتی-کاربردی میباشد. مانند بسیاری از کشورهای جهان، دانشگاهها پرچمداران سیستم آموزش عالی هستند و در واقع وظیفهی انجام فعالیتهای آموزشی سطح بالا، تحقیقات علمی و انتشارات را بر عهده دارند.
کیفیت آموزش در دانشگاههای ترکیه بسیار متفاوت است، با این وجود اکثر آنها آموزش و تسهیلات را به موازات موسسات مشهور و معتبر بین المللی ارائه میدهند. به عنوان مثال، دانشگاههای فنی و مهندسی ترکیه اغلب با دانشگاههای ایالات متحده قابل مقایسه هستند و به طور مرتب توسط هیئت علمی اعتبار سنجی مهندسی و فناوری ایالات متحده بازدید میشوند.
دانشگاههای ترکیه با برنامههای اراسموس همواره همکاری کرده و تقریبا در تمامی دانشگاهای دولتی ترکیه برنامههای اراسموس برای نقل و انتقال دانشجویان خارجی فراهم شده است. ۹۹ درصد از دانشگاههای ترکیه، درخواستهای پذیرش متقاضیان بین المللی را بررسی میکنند، و بسیاری از آنها حتی سهمیهای اختصاصی برای پذیرش متقاضیان بینالمللی در نظر گرفتهاند.
موسسات آموزش عالی در ترکیه میتوانند به سه گروه تقسیم شوند: دانشگاههای دولتی ، دانشگاههای خصوصی یا همان Foundation Universities و مدارس حرفه ای و تخصصی یا همان Higher Vocational Schools مانند دانشکدههای پلی تکنیک یا پزشکی. لازم به ذکر است که مدارس حرفه ای ترکیه معمولا زیر مجموعهای از دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه هستند.
مدارس حرفه ای ترکیه
آموزشگاههای حرفه ای ترکیه معمولاً حداقل دو سال آموزش عالی ارائه میدهند و دانشجویان را برای مدرک تحصیلی کاردانی آموزش داده و آماده میکنند. همانطور که از اسمش پیداست، تمرکز این مدارس بر روی ارائهی آموزشهای حرفهای و تخصصی است.
هم دانشگاههای دولتی و هم دانشگاههای خصوصی دارای مدارس حرفه ای هستند و به طور مداوم در حال ایجاد بخشهای جدید در مدارس حرفهای خود هستند تا نیازهای علمی و تخصصی دانشجویان و بازار کار را برآورده کنند.
دانشگاههای دولتی ترکیه
دانشگاههای دولتی ترکیه برای دانشجویانی که تحصیلات متوسطه یا همان مقطع دبیرستان خود را به اتمام رساندهاند، آموزشهای سطح بالا و تخصصی را در زمینههای مختلف ارائه میدهند. دانشگاههای ترکیه توسط دولت تأسیس و اداره می شوند و بنابراین آنها از نظر قانونی به عنوان نهادهای عمومی تعریف میشوند، که از استقلال در آموزش و تحقیق برخوردار هستند. در ترکیه هماکنون ۱۰۶ دانشگاه دولتی وجود دارد.
هر دانشگاه از دانشکدهها، موسسات و مدارس چهار ساله تشکیل شده است و نه تنها برنامههای مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و حتی مدارک کاردانی را از طریق مدارس حرفه ای خود ارائه میدهد.
دانشگاههای خصوصی ترکیه
مؤسسات آموزش عالی زیر نظر و كنترل دولت، میتوانند توسط بنیادهای خصوصی تأسیس شوند، مشروط بر اینكه مطابق رویهها و اصول مندرج در قانون باشند و از نظر ماهیت غیر انتفاعی یا خصوصی اداره بشوند. به طور کلی ۸۰ دانشگاه خصوصی در ترکیه وجود دارد. هدف دانشگاههای خصوصی در ترکیه، رقابت با دانشگاههای پیشرو در سراسر جهان از طریق برخورداری از سطح بالا در کادر علمی، تحقیق، کیفیت برنامههای آموزشی، فرصتهای تحصیل در خارج از کشور و امکانات مدرن و فنی آنها است.
دانشگاههای خصوصی ترکیه نه تنها در خصوص تدریس و انجام تحقیقات فعالیت میکنند، بلکه به روشنترین ذهنها نیز آموزش میدهند تا به متفکران مهم و رهبران نیروی کار آینده تبدیل شوند. در این راستا، دانشگاههای خصوصی ترکیه متعهد به حفظ بالاترین استانداردهای بینالمللی هستند.
دانشگاههای خصوصی ترکیه دارای دانشکدهها و مدارس حرفهای بوده و برای مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا و همچنین کاردانی، برنامههای تحصیلی متنوعی را ارائه میدهند. دانشگاههای خصوصی ترکیه با داشتن اساتید برجستهی خود، تلاش میكنند كه در زمرهی مؤسسات تحقیقاتی پیشرو در ترکیه قرار بگیرند. آنها برای ارتقاءی کیفیت برنامههای آموزشی و پژوهشی خود، همواره توافق نامههای مختلف همکاری علمی و استراتژیک با موسسات تحقیقاتی ترکیه را اعمال کرده و به دنبال برقراری پیوندهای محکم دانشگاهی با دانشگاههای برجسته در خارج از کشور میباشند. دانشگاههای خصوصی ترکیه همچنین، برنامههای تحصیلی مشترکی را با بسیاری از دانشگاههای سراسر جهان انجام میدهند.
دانشگاههای خصوصی ترکیه به جهت حمایت از دانشجویان خود در طول مدت تحصیل آنان، چندین بورس تحصیلی متنوع را به دانشجویان ارائه میدهند. تقریبا 40٪ از دانشجویان این دانشگاهها از نوعی حمایت مالی برخوردار هستند.
بیشتر دانشگاههای خصوصی ترکیه دارای خوابگاه، مراکز خرید، بانک، دفاتر پست و طیف گسترده ای از امکانات ورزشی از جمله سالنهای بدنسازی، زمین تنیس، زمین بسکتبال و فوتبال، استخرهای شنا و موارد دیگر در پردیسهای دانشجویی خود هستند.
دانشگاه اوکان Okan یک دانشگاه خصوصی موفق در شهر استانبول ترکیه است که در سال ۱۹۹۹تاسیس شده شد. هماکنون این دانشگاه ۶۳ برنامهی تحصیلی برای مقطع کارشناسی، ۴۱ برنامه برای مقطع کارشناسی ارشد و ۱۳ برنامهی تحصیلی برای مقطع دکترا را پوشش میدهد. علاوه بر این دانشگاه اوکان، دارای ۸ دانشکده، دو مدرسهي حرفهای و سه مدرسه برای مقطع کاردانی میباشد. پردیس دانشگاهی اوکان در شهر استانبول ترکیه، کاملاً مجهز به امکانات آموزشی مدرن و پیشرفته است، و همچنین محیطی دلپذیر را برای دانشجویان فراهم میکند که در آن بتوانند معاشرت کرده و سرگرمیهای خود را انجام دهند و البته زندگی دانشجویی را به معنای واقعی کلمه تجربه کنند. در دانشکدهی دندان پزشکی اوکان برخلاف بسیاری از دانشکدههای دندانپزشکی دیگر در ترکیه، آموزش بالینی نیز وجود دارد که از سال سوم تحصیل شروع میشود. برنامهی آموزش بالینی این دانشکده در سه سال گذشته به طور حرفهای در حال اجرا بوده تا دانشجویان را برای حرفهی دندان پزشکی خود در آینده آماده کند.
تحصیل دندانپزشکی در ترکیه
تحصیل در رشتهی دندان پزشکی در دانشگاههای ترکیه، فرصتهای بسیاری را برای دانشجویان خارجی فراهم میکند. در دانشکدههای دندانپزشکی ترکیه عمدتا به دو روش به دانشجویان خارجی پذیرش میدهند و طبق آمار پیروی از هر یک از این روشها، برای دانشجویان خارجی موفقیت آمیز بوده است.
در روش اول متقاضی مستقیماً با نتایج آزمون YÖS- دانشگاه که سالانه یک بار توسط هر دانشگاه برگزار میشود، میتواند جهت اخذ پذیرش از دانشگاه اقدام کند. برخی از دانشگاههای دولتی همچنین اقدام به برگزاری نوعی از امتحان ورودی یوس کرده که نتایج آن، در دیگر دانشگاهها نیز مورد قبول است.
دومین راه برای اخذ پذیرش از دانشکدههای دندانپزشکی ترکیه، درخواست بدون گذراندن آزمون ورودی در دانشگاههای دولتی است. این روش که اغلب انتخاب هزاران دانشجوی بینالمللی است، بدین صورت انجام خواهد شد که دانشگاه نمرهی قبولی در آزمون ورودی و یا مدرک دانشگاهی قبلی متقاضی در کشور خود را بپذیرد. این امکان معمولا برای دانشجویانی است که پیشتر در دانشگاهی معتبر در کشور خود مشغول به تحصیل بودهاند.
ترکیه برای آن دسته از دانشجویانی که تلاش میکنند رویاهای خود را برای تحصیل در رشتهی دندانپزشکی تحقق بخشند، گزینهی بسیار خوبی خواهد بود و به طور خلاصه در ترکیه، این رویا بدون رها کردن کیفیت آموزشی و زندگی اجتمایی قابل تحقق است.
آموزش دندانپزشکی در ترکیه
تعداد دانشکدههای دندانپزشکی در ترکیه سال به سال در حال افزایش است تا همهی جوانب آموزشی با کیفیت بالا و در سطح استاندارد جهانی را در برگیرد. در طول سال اول تحصیلی در دانشکدههای دندان پزشکی ترکیه، مباحث در زمینهي علوم طبیعی پایه و در زمینهي آناتومی، فیزیولوژی، بافت شناسی و فارماکولوژی برگزار میشود. این مرحلهي آموزشی "مرحلهی پیش بالینی" نامیده میشود. یکی از اهداف دیگر در سال اول تحصیلی، معرفیی دستگاهها و لوازم و همچنین موادی است که در دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین پس از یک سال تحصیل در رشتهی دندان پزشکی در ترکیه، دانشجویان دانش کافی نسبت به علوم طبیعی پایه و همچنین لوازم و مواد دندان پزشکی را کسب خواهند کرد.
سال دوم تحصیلی در رشتهی دندان پزشکی در ترکیه شامل کسب دانش و توانایی ژرف دانشجویان، در درک ارگانیسم انسان و آسیب شناسی آن، بیوشیمی و فارماکولوژی میباشد .
در سال سوم تحصیلی رشتهی دندانپزشکی در ترکیه، مرحلهی به اصطلاح بالینی یا کلینیکی آغاز میشود، بدین معنی که دانشجویان از لحاظ تئوری و عملی مراجعهکنندگان را معاینه میکنند.
سال پنجم تحصیل در این رشته در ترکیه، درواقع سال دروس کاملا عملی برای دانشجویان خواهد بود. در این سال دانشجویان این شانس را خواهند داشت تا بر روی بیماران واقعی و البته با نظارت یک استاد و یا متخصص کار کنند. آنها اکنون توانایی ارائه و اجرای تمامی دانش و تجربیات کسب شده به عنوان یک دندانپزشک را خواهند داشت و میتوانند دورهی کارآموزی خود را در یک کلینیک آغاز کنند. شرایط تحصیل در رشتهی دندانپزشکی در ترکیه از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر متفاوت است. اگرچه اولین شرط، داشتن دیپلم دبیرستان میباشد و لازم به ذکر است که معدل شما نیز حائز اهمیت است.
تحصیل دندانپزشکی در ترکیه به زبان انگلیسی
در ترکیه متقاضیان فرصت تحصیل در رشتهی دندانپزشکی به زبان انگلیسی و یا ترکی را خواهند داشت. برای اخذ پذیرش برای این رشته و با توجه به زبان مورد تدریس متقاضی بایستی دارای یک مدرک زبان معتبر ترکی و یا انگلیسی باشد. برای زبان انگلیسی ازمونهای TOEFL ، IELTS ،و برای زبان ترکی آزمون TÖMER-Turkish مورد قبول خواهند بود. لازم به ذکر است که برخی دانشکدههای دندان پزشکی ترکیه، یک یا دو ترم اجباری یادگیری زبان را برای دانشجویان خود در نظر میگیرند. با این وجود در صورت داشتن نمرهی بالا در آزمونهای ذکر شده، و البته با تایید هیات علمی دانشگاه، دیگر نیازی به شرکت در این دورهها نخواهید داشت.
هزینهی تحصیل دندانپزشکی در دانشگاههای دولتی ترکیه و به زبان ترکی عمدتاً بسیار ارزانتر از تحصیل این رشته زبان انگلیسی و در دانشکدههای خصوصی خواهد بود. برای مثال شهریهی این رشته به زبان انگلیسی در دانشکدهی دندان پزشکی دانشگاه خصوصی اوکان برای هر سال تحصیلی ۱۹ هزار دلار تایین شده است. این در حالی است که در دانشکدههای دولتی ترکیه و برای همین رشته، به طور میانگین شهریهای حدود ۱۵۰۰ دلار برای هر سال تحصیلی تخمین زده شده است.
در اینجا اشاره به این نکته خالی از لطف نخواهد بود که درک کافی از زبان ترکی برای دانشجویان رشتهی دندان پزشکی و حتی برای کسانی که دندانپزشکی را به زبان انگلیسی میآموزند، ضروری است زیرا همانطور که پیشتر ذکر کردیم، دانشجویان از سال آخر با بیماران به صورت مستقیم در ارتباط بوده و بنابراین بایستی قادر به درک صحبتها و نیازهای آنان در طول درمان باشند.
هزینههای جانبی رشتهی دندان پزشکی در ترکیه
مواد مورد استفاده و تجهیزات پزشکی مورد نیاز در هنگام تحصیل در رشتهی دندانپزشکی در دانشکدههای ترکیه، باید توسط خود دانش آموزان تامین شود. بنابراین در مقایسه با یک دانشجوی رشتهی حقوق، یک دانشجوی دندانپزشکی هزینههای بیشتری را متحمل خواهد شد. هزینهی ابزار دندان پزشکی برای دانشجویان این رشته در دانشکدههای ترکیه، مبلغی حدود ۲۸۰ تا ۴۰۰ دلار تخمین زده شده است. اگرچه بسیاری از دانشجویان میتوانند این تجهیزات را از دانشجویان سالهای پیشین خود خریده و یا قرض کنند. علاوه بر این، در برخی از دانشگاههای ترکیه هزینهی تجهیزات در مبلغ کلی شهریه لحاظ شده است. بسیاری از این تجهیزات میتواند به صورت سفارش گروهی توسط همکاران مدارس ساماندهی شود، تا این تجهیزات و ابزار با مبلغ کمتری برای آنان فراهم شود. در هر صورت هزینههای ابزار این رشته مبلغی هنگفت نخواهد بود و دانشجویان میتوانند از این ابزار در آینده نیز استفاده کنند.
برای اکثر متقاضیان ما، تحصیل دندانپزشکی در کشور خود تقریباً غیر ممکن است. دلیل این امر عمدتا به دلیل آزمونهای ورودی دشوار و یا شهریههای هنگفت این رشته میباشد. به عنوان مثال در ایالات متحده آمریکا ، برای قبولی در رشتهی دندان پزشکی باید در"آزمون پذیرش دندانپزشکی DAT شرکت کرده و نمرهی قابل قبول را بدست آورد. علاوه بر این تحصیل در این رشته و در آمریکا برای هر سال تحصیلی حدودا ۱۵ هزار دلار خواهد بود. آزمونهای ورودی این رشته غالباً از مباحثی چون زیست شناسی، فیزیک و شیمی ارگانیک میباشد. با این وجود در ترکیه گذراندن آزمونهایی اینچنینی ضروری نبوده و متقاضیان تنها موظف به گذراندن آزمون سراسری یوس میباشند.
تحصیل پزشکی در ترکیه
تحصیل در رشتهی پزشکی مانند رشتهی داروسازی رویای بسیاری از دانش آموزان در سراسر دنیا میباشد. با این وجود دانشگاههای ترکیه شرایط ویژهی تحصیلی را برای این رشته و برای دانشجویان خارجی فراهم کردهاند.
رشتهی پزشکی در دانشگاههای ترکیه ۶ سال به طول انجامیده و شرط اصلی برای اخذ پذیرش گذراندن آزمون یوس میباشد.
سال اول و دوم تحصیل در رشتهی پزشکی در دانشگاههای ترکیه مانند سایر کشورها، متمرکز بر علوم پایه مانند زیست شناسی و شیمی خواهد بود. از سال سوم دانشجویان در کنار یادگیری تعوریها، واحدهای عملی را نیز میگذرانند. از سالهای چهارم و پنجم دانشجویان مشغول به فعالیت در کلینیکهای ترکیه شده و به اصطلاح دورهي بالینی را طی میکنند.
جالب است بدانید که در بسیاری از موارد اخذ پذیرش برای این رشته، برای شهروندان خود ترکیه حتی سختتر از دانشجویان خارجی میباشد و آنها نیاز به نمرات بسیار بالا در مقاطع قبلی خود هستند. مانند اکثر رشتههای ارائه شده در دانشگاههای ترکیه، متقاضیان جهت اخذ پذیرش برای این رشته موظف به گذراندن آزمون YÖS میباشند.
تحصیل پزشکی در ترکیه به زبان انگلیسی
نکتهای در خصوص تحصیل در این رشته، به زبان انگلیسی و در کشور ترکیه باید در نظر داشته باشید این است که شما از سال سوم به بعد باید با بیماران در تماس باشید و بنابراین مجبور به برقراری ارتباط با بیماران به زبان ترکی هستید. در بیشتر موارد مشکلی ایجاد نخواهد شد، زیرا شما در طی ۳ سال گذشته در ترکیه زندگی کردهاید و سطح زبان شما برای برقراری ارتباط با بیماران کافی خواهد بود. اگرچه اگر به دلیل ضعف زبانی، توانایی ارتباط با بیماران را ندارید، لزوما باید در کلاسهای زبان ترکی شرکت کنید. از طرف دیگر، نباید این نکته را فراموش کرد که کشور ترکیه دهمین مقصد گردشگران از سراسر جهان است و بسیاری از این گردشگران برای اهداف پزشکی به ترکیه سفر میکنند. بنابراین دانش زبان انگلیسی بالا و البته زبانهای خارجی دیگر امتیاز بسیار مثبتی برای شما خواهد بود که در آینده نیز، به شما در یافتن موقعیت کاری مناسب در کلینیکها و بیمارستانها کمک خواهد کرد.
دانشکدههای پزشکی ترکیه (برای تحصیل در رشتهی پزشکی به طور کلی) بر اساس دستورالعملها و استانداردهای نظام پزشکی آمریکا و اروپا بنا شده است و بنابراین فارغ التحصیلان میتوانند به راحتی در یک کشور انگلیسی زبان مانند آمریکا یا کانادا به کار بپردازند.
+ جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی اینجا کلیک کنید.
هزینههای تحصیل پزشکی در ترکیه
به طور کلی میتوان گفت که تحصیل در رشتهی پزشکی در کشور ترکیه در مقایسه با کشورهای دیگر مقرون به صرفهتر خواهد بود. شهریهی درخواستی برای رشتهی پزشکی در دانشگاههای خصوصی ترکیه،مبلغی حدود ۱۰ هزار تا ۲۵ هزار برای هر سال تحصیلی خواهد بود. اگرچه این مبلغ بدون در نظر گرفتن بورسیههای تحصیلی در نظر گرفته شده برای این رشته میباشد. این بورسیهها تا ۷۵ درصد از کل شهریهی درخواستی را پوشش میدهند.
در اینجا جا دارد به معرفی چند دانشگاه برتر ترکیه بپردازیم.
دانشگاه آنکارا
دانشگاه آنکارا (آنکارا پایتخت کشور ترکیه میباشد) ، بر اساس اعداد و ارقام دارای ۱۱۵۲۴ کارمند، بالغ بر ۶۸ هزار دانشجو و ۱۰۹۶ پروزه تحقیقاتی و ۳۳۶۹ مقاله و کتاب منتشر شده میباشد. هدف اصلی دانشگاه آنکارا آموزش افرادی است که جامعهی ترکیه را در زمینههای علم و هنر و از طریق دیدگاه جهانی راهنمایی کرده و با تحقیق متمایز و واجد شرایط خود در پرتوی گفتار بنیان گزار جمهوری ترکیه، "علم قابل اطمینان ترین راهنما در زندگی است" در تولید علم، فناوری و هنر مشارکت میکنند.
در سایت رسمی دانشگاه در خصوص اهداف این دانشگاه اینطور گفته شده است که هدف اصلی دانشگاه آنکارا حفظ هویت پیشگام خود، به عنوان اولین دانشگاه جمهوری ترکیه از طریق تحقیقات علمی و مطالعاتی است و البته دانشگاه آنکارا یکی از معتبرترین دانشگاههای جهان است. دانشگاه آنکارا شفافیت، عدالت، برابری فرصتها و صلاحیتها را به عنوان اصول خود و در جهت بهبود و تغییر پذیرفته است.دانشگاه آنکارای ترکیه تفاوتهای فکری و فرهنگی را به عنوان نوعی ثروت فکری پذیرفته و در همین زمینه، همهی اعضای خود را به مشارکت در بهبود و نوآوری تشویق میکند و زمینهی لازم را برای پایداری چنین مشارکتهایی فراهم میکند.
دانشکدهی پزشکی دانشگاه انکارا که با نام Ankara school of medicine شناخته میشود، اولین دانشکدهی پزشکی در ترکیه بوده و در سال ۱۹۴۵ تاسیس شده است. شما در این دانشگاه ترکیه میتوانید در چندین رشته به زبان انگلیسی تحصیل کنید. علاوه بر این دانشگاه آنکارای ترکیه با برنامههای تحصیلی اراسموس همکاری کرده و همواره تعداد زیادی دانشجوی خارجی را از طریق این پروسه پذیرش میکند. جهت اخذ پذیرش از دانشگاه آنکارا متقاضیان موظف به گذراندن آزمون ورودی یوس Yös میباشند. آزمون زبان ترکی استانبولی تمر و به طور کلی این موسسه که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، توسط این دانشگاه طراحی و تاسیس شده است.
دانشگاه استانبول
دانشگاه استانبول، همانطور که از اسمش پیداست، در شهر استانبول ترکیه واقع شده است. این دانشگاه بر اساس تحقیقات کشور ترکیه و بر اساس تحقیقات انجام شده در طی ۲۷ سال در این کشور، رتبهی نخست را کسب کرد. علاوه بر این دانشگاه استانبول اولین دانشگاه ترکیهای است که در لیست ۴۰۰ دانشگاه برتر جهان، سالانه بیش از ۱۵۰۰ مقالهی علمی و تحقیقاتی را به چاپ رسانده است. دانشگاه استانبول دارای بیش از ۵۰۰ برنامهی اراسموس بوده و با ۲۴ کشور از سراسر دنیا، در زمینهی نقل و انتقال دانشجویان خارجی همکاری میکند. دانشگاه استابول دارای ۲۰ دانشکده شامل دانشکدههای پزشکی، حقوق و علوم میباشد. جهت اخذ پذیرش از دانشگاه استانبول نیز متقاضیان موظف به گذراندن آزمون یوس میباشند.
+ برای آشنایی بیشتر با دانشگاه استانبول اینجا کلیک کنید.
دانشگاه آتاتورک
دانشگاه آتاتورک Ataturk در سال ۱۹۵۷ و در شهر ارزوروم Erzurum تاسیس شد. این دانشگاه دولتی دارای ۲۲ دانشکده، ۱۸ کالج و ۳۰ مرکز تحقیقاتی میباشد. شما در دانشگاه آتاتورک میتوانید در رشتهی متنوع به ادامهی تحصیل در مقاطع مختلف بپردازید. رشتههایی چون پرستاری، کشاورزی، دندان پزشکی، آموزش و معماری در دانشکدههای مختلف این دانشگاه ارائه میشوند. از آنجایی که این دانشگاه دولتی میباشد شهریههای معقولی را برای دانشجویان در نظر گرفته است. برای مثال برای رشتهی پرستاری و یا داروسازی و به زبان ترکی شهریهی 310 یورو برای هر سال تحصیلی تایین شده است.
+ برای آشنایی بیشتر با دانشگاه آتاتورک اینجا کلیک کنید.
آزمون تُمِر TÖMER
آزمون تُمِر که اسمش مخفف مرکز زبان ترکی و زبانهای خارجی دانشگاه آنکارا میباشد، در سال ۱۹۸۴ و در دانشکدهی زبانهای دانشگاه آنکارا تاسیس شد. این مرکز در ابتدا با هدف آموزش زبان ترکی استانبولی به خارجیان تاسیس شد و هماکنون معتبرترین مدرک زبان ترکی تُمِر میباشد. علاوه بر تدریس زبان ترکی به خارجیان در شعبات گوناگون تُمِر در کشورهای مختلف، زبان ترکی به کودکان دو تابعیتی ترک نیز آموزش داده میشود.
علاوه بر زبان ترکی در موسسات تُمِر، زبانهای انگلیسی فرانسه، آلمانی، ایتالیایی و غیره نیز، در کلاسهای ۷ تا ۱۶ نفره مورد تدریس میباشند. اما مهمترین اهمیت تُمِر برای آن دسته از متقاضیانی است که برای ادامهی تحصیل در ترکیه و به زبان ترکی آماده میشوند. بنابراین اگر شما قصد ادامهی تحصیل در ترکیه و به زبان ترکی را داشته باشید بایستی در کلاسها و یا آزمون تُمِر شرکت کنید. معمولا جهت اخذ پذیرش از دانشگاههای ترکیه برای مقاطع لیسانس و بالاتر شما به سطح C1 در این زبان نیاز خواهید داشت.
تُمِر کلاسهای متنوع زبان ترکی را در طی سال تحصیلی برگزار کرده و در پایان هر مقطع، مدرک مربوط به همان مقطع را ارائه میکند. با این وجود شما بدون شرکت در کلاسهای تُمِر نیز میتوانید در امتحان تُمِر شرکت کنید و سطح زبان ترکی خود را بسنجید. زبان ترکی نیز مانند زبانهای آلمانی، فرانسه و اسپانیایی و غیره، به صورت استاندارد اروپا سطح بندی میشوند. یعنی سطح A1 پایینترین سطح و سطح C2 پیشرفته در نظر گرفته میشوند. مدرک آزمون تُمِر تا ۴ ماه اعتبار دارد و بسته به نوع آزمونی که در آن ثبت نام کردهاید هزینهی آزمون ۱۰۰ تا ۱۵۰ یورو خواهد بود.
لازم به ذکر است که تُمِر اقدام به برگزاری آزمونهای متنوعی میکند که ثبت نام و شرکت در آنها بسیار ساده است و دلیلی این سادگی این است که آزمونهای تُمِر به مراتب در طی یک سال برگزار میشوند. هنگام شرکت در آزمون تُمِر بایستی پاسپورت خود را به همراه داشته باشید. آزمون تُمِر بر روی کاغذ و نه با کامپیوتر انجام شده و مهارتهای خواندن نوشتن و گرامر، آزمونی جداگانه از آزمون مهارت شفاهی داشته و دو مدرک متفاوت برای هر دو آزمون به متقاضی داده میشود. بنابراین شما میتوانید دو آزمون کتبی و شفاهی را در دو تاریخ جداگانه گذرانده و نتایج قابل قبولتری دریافت کنید.
هر دو آزمون کتبی و شفاهی ۳ ساعت طول خواهد کشید.
شهریههای دانشگاه و هزینههای زندگی در ترکیه
شهریههای دانشگاههای ترکیه برای دانشجویان خارجی بسیار مقرون به صرفه است و دانشگاههای دولتی ترکیه به وضوح از دانشگاهها و موسسات خصوصی ارزانتر هستند. به طور کلی برای رشتههای تدریس شده به زبان انگلیسی و در دانشگاههای دولتی، شهریهای حدود ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ دلار برای هر سال تحصیلی تعییین شده است. این درحالی است که برای رشتههای تدریس شده به زبان ترکی شهریهای حدود ۲۴۰ تا ۷۵۰ دلار برای هر سال تحصیلی درخواست میشود. این مبلغ در موسسات خصوصی ترکیه ممکن است تا ۲۰ هزار دلار برای هر سال تحصیلی تعیین شده باشد.
هر ترم در دانشگاههای دولتی ترکیه که زبان تدریس آن به زبان ترکی است، برای اتباع و دانشجویان ترکیه، تقریباً 100 - 200 دلار (آمریکایی) است. برای اتباع قزاقستان، قرقیزستان، مقدونیه، مغولستان، مولداوی، نخجوان، ازبکستان، تاجیکستان، تاتارستان، ترکمنستان، اوکراین و ازبکستان، شهریه در هر ترم در دانشگاه های دولتی و رشتههای مورد تدریس به زبان ترکی به تقریباً 300 دلار - 600 دلار (آمریکا) است. به طور کلی شهریه در مؤسسات دولتی ترکیه که زبان تدریس به زبان انگلیسی است، حدود 1.5 تا 2 برابر بیشتر است.
برای کمک به کاهش هزینهها، دانشجویان خارجی میتوانند به عنوان یک پژوهشگر در دانشگاه شغلی پیدا کنند، اما دانشجویان خارجی مجاز به کار در سازمانهای دیگر در بخش دولتی یا خصوصی نیستند.
هزینههای زندگی در ترکیه تا حدود زیادی به روش زندگی شما و شهری که در آن زندگی میکنید، بستگی دارد. شهرهای پر جمعیت ترکیه مانند استانبول، آنکارا و یا ازمیر از هر لحاظ، از دیگر شهرهای ترکیه گرانتر خواهند بود. دانشجویان خارجی برای هزینههای اجاره خانه، خورد و خوراک و رفت آمد، مبلغی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ دلار را برای هر ماه نیاز خواهند داشت.
با این وجود تقریباً تمامی موسسات آموزش عالی در ترکیه امکانات اقامتی را برای دانشجویان فراهم میکنند. خوابگاههای دانشجویی، شهرکهای دانشجویی دولتی، آپارتمانهای اجاره ای و هاستلهای جوانان برای دانشجویان در ترکیه در دسترس است.
خوابگاه ها: در ترکیه، خوابگاه معمولی و همچنین شهرکهای دانشجویی دولتی برای دانشجویان وجود دارد. در این خوابگاهها تمامی امکانات لازم در اختیار دانشجویان قرار میگیرد و خوابگاههای دانشگاه توسط اداره مدیریت دانشگاه اداره میشود. دانشجویان برای اطلاع از روند و قوانین خوابگاه ها باید با دفتر مدیریت مربوطه تماس بگیرند. شاید جالب باشد بدانید که خوابگاههای دانشگاههای ترکیه تفکیک جنسیتی شدهاند. اتاقهای یک تخته، دو نفره و چهار نفره برای دانشجویان در دسترس است. اولویت سکونت در شهرکهای دانشگاهی ترکیه عمدتا به دانشجویان کارشناسی و کارشناسی داده میشود. هزینهی اسکان در خوابگاههای دولتی ترکیه میتواند از مبلغی بین 30 دلار تا 300 دلار در هر ماه متغییر باشد.
اسکان خارج از محوطه دانشگاه: دانشجویان همچنین میتوانند یک آپارتمان اجاره کنند که در این حالت بسته به مکان، مساحت آپارتمان و امکانات آن هزینه متفاوت خواهد بود. دانشجویان در ترکیه همچنین میتوانند برای کاهش هزینهها، یک مسکن را اجاره کرده و با دیگر دانشجویان به اشتراک بگذارند. اجاره یک آپارتمان دانشجویی در ترکیه ۲۰۰ تا ۵۰۰ دلار در ماه تخمین زده شده است.
ویزای دانشجویی ترکیه
مهمترین قدم پیش از اقدام برای اخذ ویزای دانشجویی ترکیه، آمادگی برای آزمون یوس و سپس گرفتن پذیرش از دانشگاهی در ترکیه میباشد. بنابراین شما پس از پذیرفته شدن در دانشگاهی معتبر در ترکیه و با در دست داشتن نامهی پذیرش از دانشگاه، میتوانید برای ویزای دانشجویی این کشور اقدام کنید. برای اخذ ویزا باید ابتدا فرم ویزا را تکمیل کرده و همراه با مدارک مورد نیاز دیگر به سفارت و یا کنسولگری ترکیه در شهر خود مراجعه کنید. برای برخی از کشورها اخذ ویزا به صورت آنلاین نیز ممکن است که در این حالت بایستی تمامی مدارک خود را اسکن و آپلود کنند.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای دانشجویی ترکیه در زیر آورده شدهاند:
-
نامهی پذیرش از دانشگاه و یا موسسهی آموزش عالی در ترکیه
-
فرم تکمیل شدهی ویزا به ترکی یا انگلیسی. این فرم را میتوانید از سفارت ترکیه تقاضا کنید
-
یک پاسپورت با اعتبار بیش از یک سال
-
دو قطعه عکس با ابعاد پاسپورت
-
هزینهی صدور ویزا
-
بیمهی درمانی بینالمللی
-
اثبات توانایی مالی برای یک سال زندگی در ترکیه
-
گواهی عدم سو پیشینه
لازم به ذکر است که صدور ویزای دانشجویی ترکیه ممکن است تا ۸ هفته به طول بیانجامد و سپس تا یک سال اعتبار خواهد داشت. دانشجویان همچنین پس از ورود به خاک ترکیه موظف هستند خود را به ادارهی امنیت ترکیه معرفی کرده و گواهی اقامت دانشجویی خود را دریافت کنند.
