امروزه مردم دنیا، به خصوص اهالی آسیا و کشورهای در حال توسعه، به دنبال یافتن کشوری با شرایط زندگی، کار و تحصیل بهتر در قاره سبز (اروپا) هستند. کشوری که از طریق داشتن اقامت آن بتوانند به دیگر کشورهای حوزه شنگن به راحتی سفر کنند. از طرف دیگر قوانین مهاجرتی در کشورهای اروپایی هر روزه سختتر شده و شرایط شغلی و اقتصادی نیز مانند دهههای گذشته خیلی آسان نمیباشد.
در این اوضاع، کشورهای اروپای شرقی هم به جرگه کشورهای مورد توجه برای مهاجرت پیوسته اند. از جمله کشورهای حوزه شرق اروپا، که این روزها عضو پیمان شنگن نیز شده، کشور لیتوانی است. امروزه این کشور یکی از برترین مقاصد مهاجرتی شرق اروپا است که با اقتصاد رو به رشد و امکانات خوب تجاری، تحصیلی و کیفیت بالای زندگی خود، توانسته مهاجرین زیادی را جذب نماید.
![اقامت در کشور لیتوانی]()
کشور لیتوانی کجاست؟
لیتوانی با نام رسمی جمهوری لیتوانی (به لیتوانیایی: Lietuvos Respublika) کشوری است که در شمال شرقی اروپا قرار دارد. این کشور از شمال به لتونی، از مشرق و جنوب شرقی به بلاروس، از جنوب به لهستان، از جنوب غربی به روسیه (منطقه برونبومی کالینینگراد) و از مغرب به دریای بالتیک محدود میشود.
کشور لیتوانی با اندکی بیش از سه و نیم میلیون نفر جمعیت، بزرگترین و جنوبیترین کشور در میان سه جمهوری حوزه دریای بالتیک به حساب میآید. بزرگترین شهر لیتوانی شهر ویلنیوس، پایتخت سیاسی و اقتصادی این کشور میباشد. از سال ۲۰۰۷ میلادی، کشور لیتوانی به عضویت کامل پیمان شنگن درآمد و از سال ۲۰۱۵ واحد پول آن از لیتاس به یورو تغییر یافت.
امروزه لیتوانی یکی از اعضای سازمان ناتو، شورای اروپا و اتحادیه اروپا به شمار میرود. زبان رسمی این کشور کهن و سرسبز، لیتوانیایی است. اما زبانهای لهستانی و روسی نیز در این کشور به عنوان زبان دوم رواج دارند. بیشتر مردم لیتوانی مسیحی هستند و ۷۹ درصد به کلیسای کاتولیک رومی تعلق دارند.
کشور لیتوانی در ابتدا جزو امپراتوری روسیه بود و پس از جنگ جهانی اول مستقل شد. اما بعداً نخست توسط شوروی و سپس توسط آلمانها اشغال شد. لیتوانی بعد از جنگ جهانی دوم جزو خاک شوروی سابق بود و در سال ۱۹۹۰، یعنی یک سال پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، اولین جمهوریای بود که اعلام استقلال نمود. تا پیش از بحران مالی سال ۲۰۰۷، اقتصاد لیتوانی یکی از سریعترین رشدهای اقتصادی در اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده بود.
جغرافیای سیاسی، اقلیم لیتوانی به چه صورت است؟
کشور لیتوانی در لبه دشت شمال اروپا واقع شده و دارای سطحی هموار میباشد. منطقه لیتوانی از جلگهای کم ارتفاعی تشکیل شده است که مرتفعترین نقطه آن، تنها قریب به ۲۹۴ متر بالاتر از سطح دریا ارتفاع دارد. نزدیک به ۳۳ درصد از خاک این کشور را منطقهای جنگلی و نیمهجنگلی پوشش میدهد. همچنین در گستره جغرافیایی لیتوانی، دریاچههای فراوانی وجود دارند که مهمترین آنها دریاچه «ویشتیتیس» میباشد.
از لحاظ وضعیت جوی نیز در سراسر لیتوانی شاهد تنوع متفاوتی از شرایط آب و هوایی هستیم. در اغلب سال در مناطق غربی این کشور آب و هوایی ملایم و معتدل وجود داشته ولی مناطق شرقی تنوع دمایی زیادی را در طول سال تجربه میکنند. به طور معمول بهترین زمان برای سفر به لیتوانی در فصل تابستان (از آخرین ماه فصل بهار تا اواخر شهریور ماه) است.
در این دوره وضعیت آب و هوا در شرایط مطبوعی قرار دارد. اما کسانی که طرفدار ورزشهای زمستانی و یخی هستند بایستی در ماههای دی و بهمن به این کشور سفر کنند. بارندگیهای روزانه در لیتوانی یک امر عادی به حساب میآید و معمولا هوا بارانی است.
لیتوانی از لحاظ تقسیمبندیهای کشوری به ده استان تقسیم شده است که نام هر استان با پایتخت آن یکسان است. این استانها خودشان شامل شصت شهرستان میباشند. بزرگترین و پرجمعیتترین استان لیتوانی، استان ویلنیوس میباشد. شهرهای «کاوناس» و بندر مهم «کلایپدا» جزو شهرهای مهم این کشور به حساب میآیند. شهرهای «پانه وژیس» و «ساولیای» نیز از دیگر شهرهای مدرن و لوکس این کشور هستند که گزینه خوبی برای طرفداران زندگیهای لوکس بشمار میروند.
ساختار سیاسی و حکومت لیتوانی چگونه است؟
نظام سیاسی این کشور، بر اساس حکومت جمهوری بوده و رییس جمهور لیتوانی به مدت پنج سال با رای مستقیم مردم انتخاب میشود. مجلس قانونگذاری این کشور نیز ۱۴۱ کرسی دارد که نمایندگان آن توسط مردم برای مدت چهار سال از احزاب مختلف سیاسی موجود در کشور انتخاب میشوند. نخست وزیر لیتوانی (رئیس کابینه دولت) نیز، به عنوان بالاترین قدرت اجرایی کشور، بوسیله مجلس برگزیده میگردد.
پست ریاست جمهوری در لیبی بیشتر جنبه تشریفاتی داشته و رئیس جمهور مسئول سیاستهای خارجی کشور میباشد. به طور کلی این کشور از ثبات سیاسی خوب و نرمالی برخوردار است.
اقتصاد لیتوانی در چه وضعیتی است؟
کشور لیتوانی یکی از کشورهای برتر اروپای شرقی در زمینه اقتصاد به شمار میرود که دامنه اقتصادی آن روز به روز گستردهتر شده است. طبق گزارش سازمان بین المللی کار (ILO)، اقتصاد لیتوانی رتبه بیست و یکم در میان ۱۹۰ کشور جهان و رتبه دهم در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به خود اختصاص داده است. همچنین در زمینه ثبت املاک و اجرای قرارداد نیز این کشور توانسته رتبه دوم و ششم را در سطح رتبهبندیهای جهانی کسب نماید.
بیشترین درآمد این کشور از طریق ترانزیت کالا، واردات، صادرات و تولیدات کشاورزی (غلات، نیشکر، سبزیجات، سیب زمینی و ...)، دامی و صنعتی (از قبیل صنایع نساجی، تولید مبلمان، لوازم خانگی، تولید ماشین آلات کشاورزی، کشتی و شناورهای کوچک) میباشد. نیروی کار این کشور در حدود ۲ میلیون نفر تخمین زده میشود. همچنین طی دهههای اخیر، ۹ منطقه صنعتی و ۲ منطقه آزاد اقتصادی در لیتوانی راه اندازی شده است.
درآمد کشور لیتوانی از چه منابعی تامین میشود؟
لیتوانی به دلیل موقعیت استراتژیک و جغرافیایی خود در کنار دریای بالتیک، نقش ترانزیتی بسیار مهمی را بین اروپای شرقی و غربی ایفاء میکند. البته سیستم ترابری این کشور نیز بر اساس استانداردهای اتحادیه اروپا طراحی شده است که توانسته سطح خدمات ترانزیت لیتوانی را بالا ببرد. سیستم ترابری لیتوانی شامل دو راه گذر حمل و نقل بینالمللی، سه فرودگاه بینالمللی، راه آهن متصل به اروپا، و بندری با ظرفیت بالا برای بارگیری (بندر مهم «کلایپدا» با ظرفیت اسمی تا ۴۵ میلیون تن در سال) در دریای بالتیک میباشد.
از دیگر نکات برجسته در کشور لیتوانی میتوان به سرعت بالای، خدمات گسترده و دسترسی آسان به اینترنت در تمامی فروشگاهها، مدارس و مراکز خرید این کشور اشاره نمود.
به طور کلی کشور لیتوانی اقتصاد خود را بر پایه صادرات بنا نموده و خود را در لیست کشورهای صادرات محور قرار داده است. این کشور در سالهای اخیر توانسته جزو بیست کشور برتر صادر کننده مواد غذایی باشد. علاوه بر این، عمده صادرات لیتوانی به کشورهای اروپایی و آسیایی شامل تولیدات معدنی، تجهیزات مکانیکی، الکتریکی و شیمیایی، پارچه و صنایع و مبلمان چوبی است.
همچنین خدمات و کالاهای مهندسی، تجهیزات و ماشین آلات صنعتی، تجهیزات حمل و نقل، پارچه و مواد فلزی و همینطور مواد نفتی، کالاهای وارداتی و مورد نیاز این کشور به حساب میآیند. کشورهای آلمان، انگلیس، فرانسه، استونی، لتونی، روسیه، هلند، لهستان، سوئد و آمریکا جزو مهمترین شرکای اقتصادی لیتوانی در زمینه صادرات و واردات طی سالهای گذشته بوده اند. این کشور موافقتنامههای خوبی را با ۵۳ بازار بزرگ (کشور) جهان، برای اجتناب از مالیات دوگانه امضا کرده است. چین، روسیه و ایالات متحده آمریکا از جمله مهمترین هم پیمانان لیتوانی به شمار میروند.
مناسبات تجاری ایران و لیتوانی در چه وضعیتی قرار دارد؟
تا سال ۲۰۱۰ حجم مراودات مالی و تجاری کشور لیتوانی با ایران بسیار پایین بوده، اما از سال ۲۰۱۲ این دو کشور همکاریهای تجاری خوبی را آغاز نموده و حجم معاملاتشان تا ۶۲ میلیون دلار هم افزایش دادند. طی چند سال گذشته فعالیت شرکتهای خصوصی ایرانی نیز در این کشور گسترش یافته و شرکتهای مختلفی در زمینههای تولید تجهیزات الکترونیکی، تجهیزات کشاورزی، صنایع کشتی سازی، صنایع شیمیایی، تولید ترکیبات دارویی و به خصوص در زمینه محصولات فلزی در این کشور تاسیس شده است، که خوشبختانه دستاوردهای خوبی را به ارمغان آورده اند.
در کل جمعیت مهاجران ایرانی در این کشور حدود ۹ درصد نسبت به سالهای قبل رشد یافته است. یکی دیگر از بخشهایی که مورد توجه کارآفرینان و تجار ایرانی در لیتوانی قرار دارد، بخش گردشگری و توریسم است.
در مورد اخلاق کاری مردم لیتوانی باید گفت که تجارت در این کشور سرعت بالایی نداشته، و به طور کلی در بین مردم خبری از تند کار کردن و عجله نیست. اهالی لیتوانی تا زمانی که از سوددهی و منفعت مورد نظرشان اطمینان نداشته باشند، قراردادی را نمیپذیرند.
فرهنگ و مردم کشور لیتوانی چگونه است؟
تبار اصلی مردم لیتوانی، لیتوانیایی است. چهار قوم اصلی در این کشور زندگی میکنند که شامل گروههای «اوکشتایچیای» در شمال، «ژمایچیای» در غرب، «زوکای» در جنوب شرق و گروه کوچک «سووالکیای» در جنوب غرب لیتوانی میباشند. مردم این کشور غالبا افرادی با پشتکار زیاد، سخت کوش، صبور، با حوصله، علم دوست، مبادی آداب و قانونمند هستند که بسیار هم طرفدار محیط زیست و حفظ آثار تاریخی و فرهنگی کشورشان میباشند.
از ویژگیهای مردم لیتوانی، سطح بالای سواد و تحصیلات آنها است. بیش از ۹۹ درصد مردم این کشور تحصیل کرده و باسواد هستند و غالب نسل جوان میتوانند به زبان انگلیسی صحبت نمایند. دانشگاههای لیتوانی از سطح خوبی برخوردار هستند و تحصیل به زبان انگلیسی در غالب آنها مقدور میباشد.
بطور کلی لیتوانیاییها مردمانی با فرهنگ سنتی هستند. موسیقی این کشور ریشه چند هزار ساله داشته و وجود بالغ بر سی نوع ورزش و رقص محلی در میان اهالی این کشور، گواهی بر اهمیت آیین و سنن در لیتوانی است. نقاشی، مجسمه سازی و معماری نیز از هنرهای شاخص در این کشور به حساب میآیند. موزه هنر لیتوانی که در سال ۱۹۳۳ تاسیس شده، و بزرگترین موزه این کشور محسوب میشود.
ورزش اول کشور لیتوانی بسکتبال است، که طرفداران زیادی را به خود جذب نموده و نماد آن نیز تیم معروف و قدیمی «ژالگیریس» میباشد. بعد از بسکتبال، ورزشهای آبی جزو پرطرفدارترین ورزشهای این کشور به حساب میآیند.
چرا مردم کشورهای آسیایی دوست دارند به لیتوانی مهاجرت کنند؟
کشور لیتوانی با پیوستن به پیمان شینگن و رشد اقتصادی خوبی که در دهههای اخیر داشته است، خود را به یک بستر مناسب و دوست داشتنی برای افراد کارآفرین و جویای نام تبدیل نموده است. افرادی که دوست دارند با اقامت در یک کشور اروپایی، آزادانه در اروپا تردد کنند، میتوانند این کشور را به عنوان ارزانترین کشور عضو شنگن انتخاب نمایند.
هزینه پایین زندگی، استفاده از امکانات رفاهی و اجتماعی ایده آل، سرعت اینترنت بسیار بالا، امنیت اجتماعی بالا، کیفیت خدمات شهری خوب، حقوق شهروندی مناسب، آموزش و پرورش رایگان، وجود دموکراسی و استفاده از آزادیهای معمول مدنی، آب و هوای معتدل، پاسپورت معتبر، شرایط سیاسی و اقتصادی پایدار و مناسب، و امنیت شغلی و اجتماعی خوب از جمله مزایایی هستند که فرد را به زندگی در این کشور آرام ترغیب مینماید.
در لیتوانی معمولا خارجیهای مقیم نیز میتوانند از مدارس و دانشگاههای رایگان برای فرزندان خود استفاده کنند. معمولا دانش آموزانی که نمرات خوبی در دبیرستان کسب میکنند، میتوانند در دانشگاهها و کالجهای رایگان تحصیل نمایند. اما کسانی که نمرات کمتر از حد متوسط دارند، برای تحصیل مجبور هستند تا شهریه اندکی پرداخت کنند.
چه مواردی باعث دلزدگی و رنجش فرد خارجی در لیتوانی خواهد شد؟
اما این کشور نیز مانند تمام نقاط دیگر دنیا، ضعفهایی دارد که ممکن است شرایط را برای زندگی نامناسب سازد. کمبود موقعیتهای شغلی مناسب در اغلب شهرهای لیتوانی، دستمزد کم و کسب درآمد کمتر نسبت به اغلب کشورهای اروپایی، کاغذ بازیهای بسیار وقت گیر، سرعت پایین کار و از همه مهمتر فساد مالی در برخی از حوزههای اقتصادی (که میتواند میراث دوره حکومت شوروی به حساب آید) مهمترین چالشهایی هستند که فرد مهاجر با آنها روبرو خواهد شد.
همچنین به یاد داشته باشید زبان لیتوانیایی یکی از زبانهای قدیمی اروپایی است و یادگیری آن کار سادهای نیست. البته برای زندگی در این کشور و ایجاد ارتباط، داشتن مهارت مکالمه به زبان انگلیسی میتواند جوابگوی نیاز شما باشد. ولی زمانی که با نسل میانسال و قدیمی لیتوانی در ارتباط هستید، دیگر نمیتوانید انگلیسی صحبت کنید.
هزینه زندگی در لیتوانی به چه صورت است؟
براساس شاخص هزینه زندگی، کشور لیتوانی در میان ۴۰ کشور برتر دنیا قرار دارد. این در حالی است که بر اساس مقایسه هزینههای زندگی در کشورهای مختلف، لیتوانی در میان ۷۸۰ کشور، رتبه ۵۹۸ را به خود اختصاص داده است (رتبه ۱ متعلق به گرانترین و رتبه ۷۸۰ متعلق به ارزانترین کشور میباشد). البته به یاد داشته باشیم هزینه زندگی در شهرهای مختلف، به خصوص در پایتخت، بسیار متفاوت هستند. به طور کلی هزینههای مواد غذایی، مسکن، حمل و نقل و مراقبتهای بهداشتی در این کشور اروپایی، پایینتر از سایر کشورها است.
هزینه برخی از اقلام ضروری و مهم زندگی در پایتخت لیتوانی (به عنوان گرانترین شهر این کشور) را میتوان به طور خلاصه به صورت زیر بیان نمود:
رستوران و مواد غذایی
- هزینه رستوران برای هر وعده غذایی از 7 یورو
- هزینه غذای فست فودی از 3 یورو
- نوشیدنی از 3 یورو
- بطری آب از 0.6 یورو
- مرغ هر کیلو از 5 یورو
- گوشت هر کیلو از 7 یورو
- شیر هر لیتر از 0.8 یورو
- تخم مرغ (۱۲ عددی) از 1.5 یورو
- برنج هر کیلو از 1.3 یورو
- میوه هر فصل (سیب، پرتقال و …) هر کیلو از 1 یورو
- پیاز و سیب زمینی هر کیلو از 0.5 یورو
- سیگار هر پاکت از 4 یورو
هزینه حمل و نقل
- بلیط یک طرفه محلی 1 یورو
- بلیط ماهیانه 29 یورو
- قیمت تاکسی: ورودی 1.2 یورو و به ازای هر کیلومتر 0.62 یورو
- قیمت هر لیتر بنزین از 1 یورو (متغیر)
هزینههای جاری
- باشگاه ورزشی و بدنسازی از 28 یور در ماه
- سینما 7.5 یورو
- لباس از 50 یورو به بالا برای هر قطعه (مسلما این نوع هزینهها بستگی به سلیقه و لایف استایل هر فرد متغیر هستند)
- داروی سرماخوردگی برای ۶ روز (استامینوفن (Tylenol)، فرنادول (Frenadol)، کلدرکس (Coldrex)، حدود 4.93 یورو
- 1 جعبه آنتی بیوتیک (۱۲ دوز) 4.06 یورو
- معاینه کوتاه دکتر خصوصی (۱۵ دقیقه) 30 یورو
- هزینه مهدکودک خصوصی از 360 یورو در ماه
هزینه مسکن
- اجاره ماهیانه آپارتمان یک خوابه در مرکز شهر از 520 یورو
- اجاره ماهیانه آپارتمان یک خوابه در حومه شهر از 350 یورو
- اجاره ماهیانه آپارتمان سه خوابه در مرکز شهر از 850 یورو
- اجاره ماهیانه آپارتمان سه خوابه در حومه شهر از 550 یورو
- خرید آپارتمان در مرکز شهر از متر مربعی 2700 یورو
- خرید آپارتمان در حومه شهر از متر مربعی 1600 یورو
- هزینه خدمات عمومی (بهداشت و درمان، برق، گاز) در یک ماه برای ۲ نفر در واحد ۸۵ متری 115 یورو
- اینترنت ماهیانه با سرعت ۸ مگابایت بر ثانیه 8 یورو
درصورتیکه بخواهید در شهرهای دیگر و ارزانتر این کشور زندگی کنید، قطعا هزینههای زندگی شما به خصوص در زمینه مسکن بسیار کاهش خواهد یافت. البته زندگی در شهرهای کوچک، مشکل کمبود کار و درآمد را نیز به همراه دارد.
به چند صورت میتوان مجوز اقامت در لیتوانی را کسب نمود؟
مجوز اقامت لیتوانی سندی است که فرد بوسیله آن اجازه زندگی و کار در این کشور را به مدت محدودی از دولت این کشور دریافت مینماید. برای دریافت اقامت لیتوانی روشهای مختلفی وجود دارد که هرکدام هزینه و شرایط مخصوص به خود را دارد. به طور کلی فرد مهاجر در ابتدا یک مجوز یکساله برای اقامت دریافت میکند و که در سالهای بعد به مدت پنج سال تمدید میشود.
برای کسب شهروندی و پاسپورت لیتوانی، فرد پس از هفت تا ده سال با کسب شرایط خاصی میتواند اقدامات قانونی خود را آغاز نماید. اقامت لیتوانی به دو صورت موقت و دائمی تقسیم بندی میشود.
اقامت موقت به چه معنی است؟
اقامت موقت یا همان کارت (TRP)، اجازه زندگی و تردد در خاک لیتوانی به مدت محدود است که به صورت سالیانه و برای پنج سال تمدید میشود. برای دریافت این اقامت متقاضی در ابتدا باید فرم درخواست صدور اجازه اقامت موقت را از طریق سیستم اطلاعات مهاجرت لیتوانی (MIGRIS) به صورت الکترونیکی به سفارت ارسال نموده، و در مدت ۴ ماه دادههای بیومتریک و اسناد اصلی مورد نیاز (بنا بر نوع مهاجرت درخواستی) را برای سفارت ارسال نماید. هزینه بررسی مدارک توسط سفارت به صورت عادی مبلغ 86 یورو و برای بررسی فوری 172 یورو میباشد.
اقامت دائم به چه معنی است؟
اقامت دائمی لیتوانی، مجوزی با اعتبار پنج ساله است که به وسیله آن فرد برای یک دوره طولانی در لیتوانی حق زندگی و کسب و کار را از دولت کسب مینماید. این مجوز پس از پنج سال قابل تمدید بوده و حتی بعد از هفت تا ده سال میتواند به کسب شهروندی لیتوانی (با لحاظ شرایط و مراحل قانونی اقامت) بیانجامد. پروسه اخذ اقامت دائم معمولا از دو تا چهار ماه زمان نیاز خواهد داشت. هزینه بررسی درخواست صدور اجازه اقامت دائم 43 یورو است.
فرد متقاضی با دریافت مجوز اقامت لیتوانی چه مزایایی را کسب خواهد نمود؟
همانطور که قبلا نیز اشاره شد، لیتوانی عضو پیمان شنگن بوده و کسانی که اقامت این کشور را دارند، میتوانند به کشورهای اروپایی عضو شنگن مانند اتریش، بلژیک، اسپانیا، هلند، فرانسه، آلمان و … بدون دریافت ویزا و به مدت نامحدود (تا زمانی که اقامت آنها اعتبار دارد) سفر نمایند. به بیان دیگر دریافت اقامت لیتوانی را میتوان به عنوان اخذ اقامت اروپا تلقی کرد.
علاوه بر این کسانی که قصد مهاجرت به کشورهای کانادا، استرالیا، و بریتانیا را دارند هم میتوانند از طریق اقامت در لیتوانی، پروسه مهاجرت خود را سادهتر نمایند. در تمام طول مدت اقامت در لیتوانی، فرد از تمام حقوق (بجز حق رای) و مزایای شهروندان اروپایی مانند استفاده از خدمات درمانی و بیمه، افتتاح حساب در بانکهای معتبر بینالمللی، خرید ملک، دریافت وام بانکی و تسهیلات دانشگاهی برخوردار بوده و میتواند به کسب و کار خود بپردازد. این در حالی است که هزینه زندگی در این کشور نیز، نسبت به سایر کشورهای اروپایی پایینتر و معقولتر است.
چه روشهایی برای مهاجرت به لیتوانی وجود دارد؟
برای مهاجرت به لیتوانی روشهای مختلفی وجود دارد که فرد متقاضی با توجه به شرایط مالی و اجتماعی خود میتواند از طریق یکی از این روشها اقدام به دریافت اقامت این کشور نماید. این روشها شامل موارد زیر میباشند:
-
مهاجرت از طریق ثبت شرکت و سرمایه گذاری
فضای بینالمللی و اقتصاد رو به رشد لیتوانی موجب شده تا سرمایه گذاران و کارآفرینان بسیاری به ایجاد و راه اندازی کسب و کاری جدید در لیتوانی بیاندیشند. وجود نیروی کار متخصص و با سواد، دستمزد پایین نیروی کار، بستر مناسب برای مراودات مالی و بانکی، پتانسیل خوب صادرات و واردات در این کشور، و نیز وجود مناطق آزاد اقتصادی و تجاری و قوانین منصفانه مالیاتی از عوامل جذب و تشویق سرمایه گذاران به ثبت شرکت در این کشور به شمار میروند.
در حال حاضر سرمایه گذاری در اغلب بخشهای اقتصادی لیتوانی (از استارتاپهای خلاقانه تا بنگاههای کلان اقتصادی) برای خارجیها امکان پذیر است. کار در حوزههایی مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، فناوری بیوتکنولوژی، پردازش فلز، ماشین آلات و تجهیزات برقی، صنایع پلاستیکی، مبلمان، فرآوری چوب و صنعت کاغذ، پارچه و پوشاک جذابیت و سوددهی بیشتری را به ارمغان داشته است. البته برخی از سرمایه گذاریها تنها جنبه مالی را برای فرد برآورده نموده و به پروسه صدور اقامت منجر نمیشوند. ار اینرو قبل از شروع پروسه سرمایه گذاری از شرایط اقامتی کار نیز حتماً کسب اطلاع نمایید.
در لیتوانی انواع مختلف شرکتها مانند موسسه یا شرکت سرمایه گذاری فردی (IE)، شرکت خصوصی با تعهد محدود (LLC) یا شرکت سهامی خاص UAB، شرکت خصوصی محدود سهامدار (LTD)، شرکت عمومی محدود (PLC)، شعب یا نمایندگی از برندهای معتبر و … را میتوان ثبت نمود. حداقل سرمایه لازم برای ثبت شرکت در لیتوانی برای سرمایه گذاری فردی 2,500 یورو و برای شرکت سهامی عام 45,000 یورو تعریف شده است.
البته میزان سرمایه اولیه مورد نیاز برای تاسیس هر شرکت، بنابر اهداف مختلف میتواند متغیر باشد، ولی در آتیه شرکت تاثیر مستقیم خواهد داشت. برای آگاهی از شرایط دقیق و کسب موفقیت در پروسه ثبت شرکت حتما با مشاورین و وکلای گروه آسپیان در تماس باشید.
البته فرد متقاضی میتواند به جای ثبت یک شرکت جدید، در صورت لزوم، یک شرکت قدیمی را خریداری نماید. برای انجام این کار، فرد دیگر نیازی به سپری کردن پروسه تاسیس شرکت نداشته و تنها سهام یک شرکت را در دفتر اسناد رسمی در لیتوانی به نام خود خریداری میکند.
این شرکتها باید قبلا توسط افراد محلی با سرمایه مشخصی (مثلا 2500 یورو برای شرکت انفرادی) به ثبت رسیده و امور مربوط به ترازنامههای مالیاتی، حساب بانکی و .... آنها به درستی انجام پذیرفته باشند. در کل شرکتهای قابل واگذاری در لیتوانی هیچ گونه بدهی مالیاتی به دولت ندارند و دارای درآمد میباشند.
با خرید یک شرکت در حال کار (یک بیزینس) فرد میتواند از مزایای زیر استفاده نماید:
- از بدو ورود به کشور لیتوانی، درآمد ثابتی خواهد داشت
- در این روش یک سرمایه گذاری با کمترین میزان سرمایه و ریسک کم انجام گرفته است
- امکان اخذ اقامت دائم و تابعیت برای فرد متقاضی و خانواده وی در کمترین زمان وجود دارد
پس از ثبت یا خرید شرکت، مدیرعامل (و یا بسته به نوع شرکت اعضای هیات مدیره) برای مدت یک سال اقامت موقت لیتوانی را دریافت و در سال بعد، در صورت تایید دولت اقامت خود را به اقامت پنج ساله تبدیل نماید.
قبل از آنکه بخواهید به دنبال کار در این کشور باشید، باید به این نکته توجه کنید که نرخ بیکاری این کشور در حدود ۶% اعلام شده و جوانان متخصص زیادی تا کنون از لیتوانی به کشورهای دیگر اروپایی و آمریکا مهاجرت داشته اند. پس انتظار یافتن هر حرفه با درآمد خوب را در این کشور نداشته باشید.
بهترین و پردرآمدترین مشاغل لیتوانی به ترتیب متعلق به پزشکان و جراحان، قضات و وکلا، روسای بانکها، مهندسین، اساتید دانشگاه، خلبان، و مدیران اجرایی، مالی و بازاریابی میباشد. اگر به دنبال کار در لیتوانی هستید باید بدانید که داشتن دانش زبان انگلیسی، تسلط نسبی به زبان لیتوانیایی، و داشتن تجربه و تخصص کافی در ارتباط با شغل مورد نظرتان از امتیازات مهم و تاثیرگذاری است که به شما در پیدا نمودن شغل مناسب کمک خواهد نمود.
در حالت کلی فرد میتواند از طریق دریافت job offer اقدام به دریافت ویزای کار یکساله نماید. معمولا جستجو در سایتهای کاریابی، جستجوی کار پس از فارغ التحصیلی از دانشگاههای لیتوانی، و یا سفر به لیتوانی و تماس مستقیم با شرکتها برای یافتن موقعیت شغلی مناسب بهترین روشهای دریافت جاب آفر به حساب میآیند.
اکثر دانشگاههای لیتوانی نیز مانند بسیاری از دانشگاههای اروپایی در سطح بالای علمی قرار دارند. برای مثال دانشگاه ویلنیوس رتبه ۵۰۰ لیست QS را به خود اختصاص داده است. به طور کلی در کل کشور لیتوانی ۲۲ کالج (شامل ۱۰ کالج مستقل) و ۲۱ دانشگاه (شامل ۸ دانشگاه مستقل) برنامههای تحصیلی مختلفی را به دانشجویان این کشور ارائه میدهند.
در دانشگاههای این کشور غالبا دروس به زبان انگلیسی ارائه شده و دانشجویان باید از تسلط کافی به زبان انگلیسی برخوردار باشند. به طور معمول هزینه سالیانه تحصیل در لیتوانی در مقطع لیسانس بین 1000 تا 5300 یورو، مقطع فوق لیسانس 2200 تا 6500 یورو، و دکتری 7100 تا 8500 یورو میباشد. دانشجویان در کل دوره تحصیلی خود اقامت موقت لیتوانی را کسب نموده و پس از فارغ التحصیلی نیز میتوانند با استخدام در این کشور پروسه اقامت دائم را دنبال کنند.
یکی از روشهای مهاجرت به لیتوانی، ازدواج با یکی از اتباع این کشور به شمار میآید. البته اخذ این اقامت با شرایط خاصی امکان پذیر است. این اقامت با گذشت زمان و کسب شرایط عمومی اخذ تابعیت، میتواند به کسب شهروندی لیتوانی منجر شود. شرایط عمومی اخذ تابعیت عبارتند از:
-
قبولی در آزمون زبان کشور لیتوانی
-
ارائه مدارک اقامت فرد در لیتوانی به مدت ۱۰ سال که بیش از نیمی از آن در این خاک کشور سپری شده باشد .
-
دارا بودن یک پشتوانه قانونی خوب
-
قبولی در آزمون قانون اساسی لیتوانی
-
ترک تابعیت اولیه فرد
اقامت از طریق ازدواج میتواند از طریق ازدواج با کسی که اقامت لیتوانی را دارد نیز انجام پذیرد. البته فرد مقیم باید تابع شرایط زیر باشد:
- از نظر قانونی برای مدت حداقل ۲ سال در لیتوانی اقامت داشته است
- اقامت وی حداقل یکسال اعتبار داشته باشد
- شرایط مناسبی برای دریافت اقامت دائم لیتوانی از خود نشان دهد. این آیتم کاملا بستگی به نظر افسر پلیس مهاجرت خواهد داشت و تا حدود زیادی سلیقهای است.
جمع بندی
اگر قصد مهاجرت سریع، ارزان و آسان به یک کشور اروپایی را دارید، به دنبال یافتن یک زندگی آرام و بی دردسر را در یک محیط امن و آزاد اروپایی هستید، و میخواهید یک کسب و کار سودمند را در اروپا راه اندازی کنید، گروه آسپیان به شما زندگی در کشور لیتوانی را پیشنهاد مینماید. توصیه میکنیم برای شناخت بهتر پروسههای مهاجرتی، آشنایی کاملتر با شرایط مهاجرت، و کسب اطلاعات دقیقتر، با دفتر گروه آسپیان در تماس باشید. ما تا آخرین لحظه همراه شما خواهیم بود ...